Meny

Nationalmuseum Jamtli

Museiplan, 831 31 Östersund

Den första utställningen ur Nationalmuseums samlingar på plats – ”Sex sekler av samtid” – bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Jenny Nyström och Carl Larsson. Utställningen pågår från 17 juni 2018 fram till april 2019 och ersätts därefter med en ny utställning från Nationalmuseums samlingar.

– Att få kombinera Jamtlis prisbelönta pedagogiska verksamhet med Nationalmuseums samlingar och erfarenheter är en unik möjlighet för oss i Jämtland Härjedalen. Vi kommer att attrahera en helt ny typ av besökare, både nationellt och internationellt samtidigt som vi utökar och förmerar upplevelsen av Jamtli, säger Henrik Zipsane, landsantikvarie på Jamtli.

Tanken på en permanent filial till Nationalmuseum i Stockholm uppkom för åtta år sedan och det första spadtaget togs 1 december 2016. Konstmuseibyggnaden är uppförd i direkt anslutning till Jamtlis museum och är ritad av arkitektfirman Henning Larsen Architects i Danmark. I och med det nya konstmuseet sträcker sig arkitekturen på Jamtli från slutet av 1500-talet fram till 2000-talet.

– Under åren har förberedelserna för att öppna inte bara ett utan två museer pågått för oss – både filialen i Östersund och nyöppnade av Nationalmuseum efter renoveringen. Nationalmuseum Jamtli är ett efterlängtat resultat av ett långt samarbete oss emellan. I Östersund skapar vi en spegelbild av de högkvalitativa konstutställningarna som också visas i Stockholm. På så sätt möter vi dessutom upp regeringsuppdraget om nationell närvaro, säger tillförordnad myndighetschef Birgitta Castenfors på Nationalmuseum.

Verksamheten har redan från början ett brett utbud av konstpedagogiska program, kvällsaktiviteter och dagsprogram. I den tillhörande konstateljén sker kreativt skapande kopplat till dåtid och nutid med konsten i den aktuella utställningen som gemensam nämnare. I direkt anslutning till ateljén ligger konstlobbyn – en plats för föredrag, mingel och företagsevenemang. Sammantaget blir Nationalmuseum Jamtli ett naturligt komplement till det befintliga Jamtli och en ny besöksanledning i världsklass till Jämtland Härjedalen.

”Sex sekler av samtid” presenterar samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal. Varje tid har haft sin samtidskonst som just då utgjordes av det senaste, det nyaste, det mest spektakulära och det mest moderna inom konst och design. Från dessa konstföremål, samtliga nyckelverk i Nationalmuseums samlingar, vecklas berättelser ut från sex sekler av vår historia. Utställningen visas på Nationalmuseum Jamtli till mitten av 2019 och ersätts därefter med en ny utställning ur Nationalmuseums samlingar.

Nationalmuseum Jamtli har möjliggjorts genom EU:s Regionala strukturfonder, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och ett brett samarbete med näringslivet där Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Östersundshem, Länsförsäkringar Jämtland, Persson Invest, Jamtlis Gynnare, Jämtkraft, Jämtlands läns konstförening, Diös, Attacus Invest, Lundstams Återvinning, Oscarson Invest, Toréns Entreprenad AB, Sparbanksstiftelsen Jämtlands län, Föreningen Gamla Östersund och Kvinnliga Föreningen Gamla Östersund är viktiga samarbetspartners, både finansiellt och i sitt övriga engagemang. Tillkommer gör även Assa Abloy och Bilbolaget genom sina respektive insatser.

Kontaktinformation

Webbsida
https://www.jamtli.com/larande/nationalmuseum-jamtli/
Öppettider
23 juni – 19 augusti Måndag - Söndag 11-17 1 januari – 22 juni, 20 augusti – 31 mars Tisdag - Söndag 11-17

Evenemang på denna arena

Östersund
4 Apr 2020 - 18 Apr 2020
Arena/Plats: Nationalmuseum Jamtli Kategori: Utställningar
Tillfälle: 11:00
1800-talets sista decennier var en tid av radikal utveckling i konstens Norden. Unga konstnärer tröttnade på den konservativa atmosfären vid konstakademierna där historiemåleriet värderades högst. En efter en sökte sig flera av de mest begåvade el...
Från-gryning-till-skymning-nordisk-konst-kring-sekelskifte

Östersund
8 Apr 2020
Arena/Plats: Nationalmuseum Jamtli Kategori: Utställningar, Övriga evenemang
Tillfälle: 12:00
OBS! KONST-PAUS ÄR INSTÄLLT HÄR PÅ PLATS, MEN KOMMER ATT VISAS PÅ JAMTLIS SOCIALA MEDIER. 15 minuters minivisning i utställningen Från Gryning till skymning. Start kl 12.00 vid trappan i Nationalmuseum Jamtli. Kombinera gärna med lunc...
Konst-paus-där-du-är

Östersund
15 Apr 2020
Arena/Plats: Nationalmuseum Jamtli Kategori: Utställningar, Övriga evenemang
Tillfälle: 12:00
OBS! KONST-PAUS ÄR INSTÄLLT HÄR PÅ PLATS, MEN KOMMER ATT VISAS PÅ JAMTLIS SOCIALA MEDIER. 15 minuters minivisning i utställningen Från Gryning till skymning. Start kl 12.00 vid trappan i Nationalmuseum Jamtli. Kombinera gärna med ...
Konst-paus-där-du-är

I närheten av


Kundservice

  • Visit Östersund:+46 63-701 17 00
  • Ordinarie öppettider mån - fre 10-15, telefontid 10-16 Dag före helgdag stänger vi kl 15.00. Julafton och nyårsafton, samt röda dagar stängt.
  • Skicka e-post
  • Bokningsvillkor
  • Avbokning

Boka med oss

Vi hjälper dig hitta boende i Östersund. Hittar du inget ledigt boende på hemsidan, ring så hjälper vi dig!
Build: 2020-03-31 12:59:26, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-4063.cbischannel-135.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showarenadetails