In English »

Gaskelante samtalsserie: Berättelserna Inger-Helen Gråik & Tomas Colbentsson

Område: Östersund
Arena/Plats:
Kategori: Föreläsning, Utställningar
Datum: Tisdag 7 feb 2023

OBS: Datum ändrat till 7 februari.
Inger-Helen Gråik - ‘tankar om att lära mig hur landskapet ser ut ur renens perspektiv, och svårigheterna med att implementera den kunskapen i ett modernt samhälle’
nedtecknare Tomas Colbengtsson, konstnärlig värd Malin Ståhl.

Gaskelante är ett pågående arbete som utgår i ett vistelsestipendium organiserat av Hushållningssällskapet Jämtland på Medstugan egendom i västra Jämtland sommaren 2018. Middagsfjället, en del av egendomens marker, är beläget i det samiska området Gaskelante, som kan översättas till ‘mellanlandet’.Gaskelante är en utställning som tar upp samtida frågeställningar kring historieskrivning, blick och ansvar. Utställningen går på djupet i och gestaltar frågeställningar kring marken, fjällvärlden, och synen på den. Hur ser den koloniala historien ut och hur ter sig kolonialismen idag? Vad tas med, vad exkluderas, vad finns i mellanrummen och där orden tystnar? Medstugans jaktvilla är k-märkt vilket betyder att den ska bevaras och stå som ett monument över en specifik tid och företeelse i platsens historia. Det efemära monumentet, eller monumentet som berättelse är en viktig ingångsvinkel i arbetet med utställningen.

Genom BERÄTTELSERNA, en serie möten och samtal, utvecklas utställningen. I denna del av BERÄTTELSERNA deltar konstnären Malin Ståhl, inbjuden gäst Inger-Helen Gråik, och i rollen som nedtecknare Tomas Colbengtsson.
Nedtecknarens roll fungerar som en utökad dokumentation, där nedtecknaren i valfri form noterar det som sägs, det som händer, stämningar i rummet, associationer sett genom den egna erfarenheten. Dokumentationen ges agens och för in samtalets händelse i utställningen.

OM DELTAGARNA
Inger-Helen Gråik
Inger-Helene Gråik är 36 år och född och uppvuxen i Vinklumpen. Har från spädbarnstiden följt i renens spår och livet är präglat av att följa renen genom betesmarkerna från fjäll till skog. Det är ett arv jag bär med stolthet men också tidvis ett tungt ok att bära. I ‘Berättelserna’ delar jag mina tankar om att lära mig hur landskapet ser ut ur renens perspektiv, och svårigheterna med att implementera den kunskapen i ett modernt samhälle.
Tomas Colbengtsson
Född 1957, uppväxt i en liten by nära Björkvattnet i Tärna, nedanför polarcirkeln i Sverige. I sina konstverk frågan han hur det koloniala arvet har förändrat urfolks liv och landskap, både saemie och andra urfolk. I kampen för att re-vitalisera sitt modersmål sydsamiska arbetar han med bildkonst där han använder saemie (sydsamisk) historia och kollektivt minne som som källa för sin konst. Han experimenterar kontinuerligt med nya former för media och material, från överfångsglas till helt digitalt. I detta söker han att sammanställa ett språk för att formulera förlusten men också en föryngring av samisk identitet.
Colbengtsson är initiativtagare till det första konstnärsresidenset för urfolks-konstnärer; Sápmi salasta -Sápmi omfamnar. Han har varit verksam som konstnär sedan 1991 och som urfolks-curator sedan 2016. Han har ställt ut över hela världen och finns representerad på Nationalmuseum i Oslo och på Sametingets parlament i Norge.
Malin Ståhl
Malin Ståhl är bildkonstnär verksam på Frösön i Jämtland. Ståhl arbetar med performance och det platsknutna i frågor kring landskap och natur. Konstnären studerar trädgården som plats för etiska frågor kring handens ständiga närvaro. I studiet av landskapet spelas frågan om ansvar ut i genomlysning av maktens strukturer och kolonialismens handlingar, båda djupt inbäddade i begreppet kulturarv. Arbetet som ligger till grund för utställningen ‘Gaskelante’ är omfattande och har i mångt varit en historielektion in i den historia som inte benämns eller som befinner sig i tystnaden. Där finns de jämtländska jaktvillornas historia, fjällvandrandet och Sveriges turistförening, fjällbönderna, den svenska staten och samerna, den egna relationen till fjällandskapet och ett slags patos kring ansvar och vem som har rätten till vad.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
7 Feb
Tisdag 7 feb 2023 18:00 - 19:30  

Snabbfakta

Arrangör
Stiftelsen Gaaltije

Kontaktinformation

E-postadress (Arrangör)
administration@gaaltije.se
Webbsida
https://gaaltije.se/

Faciliteter och service

Faciliteter
Butik
Mat & Dryck på plats
Butik

Prisinformation

Prisinformation
Fritt inträde

Turistinformation

  • Turistcenter Östersund:+46 63-701 17 00
  • Öppettider måndag-fredag 10-15


  • julafton, nyårsafton, trettondagsafton och midsommar, samt röda dagar stängt. 
  • Skicka e-post

Tips & inspiration

Här hittar du tips & inspiration för din vistelse i Östersund. Saknar du någon information - kontakta oss så hjälper vi dig!
Build: 2023-01-20 16:01:59, Host: online3core20, DB: o3.cbguide-4063.cbischannel-135.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails