Meny

Mozartska kontraster. NorrlandsOperans Symfoniorkester

Område: Östersund
Arena/Plats: Excercishallen Norr
Kategori: Musik
Datum: Lördag 11 nov 2017

Program
Anna Clyne Within her arms
Mozart Violinkonsert nr 3
Mozart Symfoni nr 40

Tonsättaren Anna Clyne var bara 29 år när hon förlorade sin mamma. Kort därefter skrev hon Within her arms, ett utlämnande stycke genomsyrat av kraft, längtan och vemod. I ekot av Clyne möter vi Wolfgang Amadeus Mozarts kontrastrika musik med orkesterns konsertmästare Karin Eriksson som solist i hans violinkonsert. Ljus möter mörker, glädje är granne med sorg.
”Det är musik för min mor, skriven med all min kärlek.” Så beskriver Anna Clyne (1980) stycket Within her arms, som hon komponerade det år då hon som 29-åring förlorade sin mamma. Musiken skrev hon på uppdrag av dirigenten Esa-Pekka Salonen och det uruppfördes av Los Angeles Philharmonic år 2009. Med denna musik, framförd av femton stråkinstrument, skapar den brittiska tonsättaren en ärlig berättelse till minnet av sin saknade förälder. Lika himlastormande kärleksfull som smärtsamt längtande.
Stråkarna fortsätter stå i fokus när NorrlandsOperans Symfoniorkester tillsammans med orkesterns konsertmästare Karin Eriksson som solist spelar Violinkonsert nr 3 av Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Underbarnet Mozart var bara 19 år när han komponerade stycket. I kontrast till Clynes vemodiga mollklanger är violinkonserten full av hoppfulla durklanger.
Också Mozart stod sin mamma mycket nära. Precis som Anna Clyne förlorade han henne tidigt i livet. Sin välkända Symfoni nr 40 skrev han 1788, tre år efter violinkonserten. Variationsrikedomen i stycket visar på Mozarts mästerliga förmåga att skildra mänskligt känsloliv i toner. Kontrasterna i hans musik liknar på sätt och vis kärleken till mödrar – som ju ofta är både underbar och krånglig!
Chefdirigent Elim Chan dirigerar konserten.
Musik i Norr, ”MiN”, är ett samarbete mellan de regionala musikinstitutionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Tack vare detta berikas vårt utbud under säsongen av besök från Nordiska Kammarorkestern, Norrbotten Big band och Norrbotten NEO

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
11 Nov
Lördag 11 nov 2017 15:00 Excercishallen Norr

Snabbfakta

Arrangör
Estrad Norr

Länkar

Prisinformation

Prisinformation
Ordinarie: 200 kr Pensionär och studerande: 150 kr
Hotell

Clarion Hotel Grand Östersund

Avstånd: 601 meter
Välkommen till Clarion Hotel Grand Östersund. Vi är ditt förstahandsval bland hotell i Östersund! Här strävar vi efter liv och rörelse men har samtidigt utrymme för lugna affärsmöten eller vila.
Vandrarhem

Östersund/Ledkrysset, STF Vandrarhem

Avstånd: 699 meter
Mitt i centrala Östersund där vägar och människor möts ligger STF Östersund Ledkrysset - ett vandrarhem som erbjuder boende som passar alla plånböcker och komfortkrav. Vi har inrett vårt vandrarhem som en fjällstation och har fyllt varje vrå med fågelsång, vattenfall och fjällbjörkar. Välkomna!
Hotell

Hotel Emma

Avstånd: 756 meter
Hotel Emma ligger på gågatan, mitt i stan. Nära till butiker, restauranger och nöjesliv. På gångavstånd kan du nå det mesta av vad Östersund erbjuder. Vi arbetar för att ge våra gäster en personlig service, hem-trevnad och komfort till ett rimligt pris.

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Lör 11 nov 2017 15:00 - 15:00 @ Excercishallen Norr
OK

Karta

Arena eller träffpunkt
  • Skidstadion,

Kundservice


Boka med oss

Vi hjälper dig hitta boende i Östersund. Hittar du inget ledigt boende på hemsidan, ring så hjälper vi dig!