Meny

Invigning Nationalmuseum Jamtli

Område: Östersund
Arena/Plats: Jamtli
Kategori: Evenemang, Utställningar
Datum: Söndag 17 jun 2018

Söndag 17 juni klockan 14.00 inviger Jamtli och Nationalmuseum en av vår tids största permanenta satsningar på konst och design i Sverige – Nationalmuseum Jamtli i Östersund. Den första utställningen ur Nationalmuseums samlingar på plats – ”Sex sekler av samtid” – bjuder på internationellt erkända konstnärer som Rembrandt, Alexander Roslin, Ulrica Fredrika Pasch, Rubens, Anders Zorn, Jenny Nyström och Carl Larsson.

– Att få kombinera Jamtlis prisbelönta pedagogiska verksamhet med Nationalmuseums samlingar och erfarenheter är en unik möjlighet för oss i Jämtland Härjedalen. Vi kommer att attrahera en helt ny typ av besökare, både nationellt och internationellt samtidigt som vi utökar och förmerar upplevelsen av Jamtli, säger Henrik Zipsane, landsantikvarie på Jamtli.

Tanken på en permanent filial till Nationalmuseum i Stockholm uppkom för åtta år sedan och det första spadtaget togs 1 december 2016. Konstmuseibyggnaden är uppförd i direkt anslutning till Jamtlis museum och är ritad av arkitektfirman Henning Larsen Architects i Danmark. I och med det nya konstmuseet sträcker sig arkitekturen på Jamtli från slutet av 1500-talet fram till 2000-talet.

– Under åren har förberedelserna för att öppna inte bara ett utan två museer pågått för oss – både filialen i Östersund och nyöppnade av Nationalmuseum efter renoveringen. Nationalmuseum Jamtli är ett efterlängtat resultat av ett långt samarbete oss emellan. I Östersund skapar vi en spegelbild av de högkvalitativa konstutställningarna som också visas i Stockholm. På så sätt möter vi dessutom upp regeringsuppdraget om nationell närvaro, säger tillförordnad myndighetschef Birgitta Castenfors på Nationalmuseum.

Verksamheten har redan från början ett brett utbud av konstpedagogiska program, kvällsaktiviteter och dagsprogram. I den tillhörande konstateljén sker kreativt skapande kopplat till dåtid och nutid med konsten i den aktuella utställningen som gemensam nämnare. I direkt anslutning till ateljén ligger konstlobbyn – en plats för föredrag, mingel och företagsevenemang. Sammantaget blir Nationalmuseum Jamtli ett naturligt komplement till det befintliga Jamtli och en ny besöksanledning i världsklass till Jämtland Härjedalen.

”Sex sekler av samtid” presenterar samlad konst av yppersta klass, från Gustav Vasas 1500-tal till världsmedborgarens 2000-tal. Varje tid har haft sin samtidskonst som just då utgjordes av det senaste, det nyaste, det mest spektakulära och det mest moderna inom konst och design. Från dessa konstföremål, samtliga nyckelverk i Nationalmuseums samlingar, vecklas berättelser ut från sex sekler av vår historia. Utställningen visas på Nationalmuseum Jamtli till mitten av 2019 och ersätts därefter med en ny utställning ur Nationalmuseums samlingar.

Nationalmuseum Jamtli har möjliggjorts genom EU:s Regionala strukturfonder, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och ett brett samarbete med näringslivet där Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Östersundshem, Länsförsäkringar Jämtland, Persson Invest, Jamtlis Gynnare, Jämtkraft, Jämtlands läns konstförening, Diös, Attacus Invest, Lundstams Återvinning, Oscarson Invest, Toréns Entreprenad AB, Sparbanksstiftelsen Jämtlands län, Föreningen Gamla Östersund och Kvinnliga Föreningen Gamla Östersund är viktiga samarbetspartners, både finansiellt och i sitt övriga engagemang. Tillkommer gör även Assa Abloy och Bilbolaget genom sina respektive insatser.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
17 Jun
Söndag 17 jun 2018 14:00 - 17:00 Jamtli

Snabbfakta

Arrangör
Jamtli och Nationalmuseum

Kontaktinformation

Hotell

Clarion Hotel Grand Östersund

Avstånd: 791 meter
Välkommen till Clarion Hotel Grand Östersund. Vi är ditt förstahandsval bland hotell i Östersund! Här strävar vi efter liv och rörelse men har samtidigt utrymme för lugna affärsmöten eller vila.
Hotell

Hotel Emma

Avstånd: 985 meter
Hotel Emma ligger på gågatan, mitt i stan. Nära till butiker, restauranger och nöjesliv. På gångavstånd kan du nå det mesta av vad Östersund erbjuder. Vi arbetar för att ge våra gäster en personlig service, hem-trevnad och komfort till ett rimligt pris.
Hotell

Hotell Zäta

Avstånd: 1 km
Hotell i centrala Östersund.

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Sön 17 jun 2018 14:00 - 17:00 @ Jamtli
OK

Karta

Attraktion
  • Jamtli,

Kundservice


Boka med oss

Vi hjälper dig hitta boende i Östersund. Hittar du inget ledigt boende på hemsidan, ring så hjälper vi dig!