Meny

PER MÅRTENSSON & NORRBOTTEN NEO

Område: Östersund
Kategori: Evenemang, Musik
Datum: Onsdag 7 nov 2018

Per Mårtensson är en av Sveriges mest profilstarka tonsättare. Han har varit Composer in Residence vid Musikradion P2 och gästprofessor i komposition vid Indiana University i USA. Han undervisar i komposition vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm och Gotlands Tonsättarskola, där han även är konstnärlig ledare. Hans samarbeten med Norrbotten NEO har genom åren varit många.

– Det har gett mig en gedigen kunskap om ensemblen, musikernas kompetens och mångsidighet. Mina och flera av musikernas vägar korsades redan under studietiden, så vi har en lång historia ihop, säger Per Mårtensson.

Hans Nemea’s secret komponerad för Norrbotten NEO bygger på en berättelse ur den grekiska mytologin om det nemeiska lejonet som härjade utanför staden Nemea. Han använder här till och med ett truminstrument som kallas ”ett lejons vrål” (lion’s roar).

– Ja, för det har något gåtfullt och mystiskt över sig – i alla fall för mig, säger Per Mårtensson.

Med språket som inspiration rör han sig i Diptychon, även det ett beställningsverk av Norrbotten NEO, runt raffinerade melodifragment där ensemblens olika instrument skapar transparenta, sökande klangslöjor. I Herr Krentz är det istället Berlinmurens fall och en intervjufilm med den tidigare Östtyske politikern Egon Krenz som står i centrum.

– Det finns något patetiskt och samtidigt mycket gripande i tron på DDR och de politiska principer som historien syns ha kastat överbord, sa Per Mårtensson i samband med uruppförandet av Herr Krenz, som komponerades för ensemblen Gageego!

Vid konserten inramas Per Mårtenssons stycken av tre frontfigurer inom vår tids musik: Helmut Lachenmann, Paul Hindemith och Kaija Saariaho. Lachenmann utgår i sin musikaliska estetik från instrumentets egenskaper som konkret ljud, något han själv kallar ”musique concrète instrumental”. I den virtuosa och eleganta Trio Fluido får han också marimbans klang att smakfullt smälta samman med både viola och klarinett.

För många svenska tonsättare under 1940- och 50-talen var Hindemith en viktig förebild. Här får vi höra hans Trauermusik som skrevs rekordsnabbt den 21 januari 1936 som en hyllning till Kung Georg V av Storbritannien, som hade avlidit dagen före.

Kaija Saariahos melodiskt komplexa och uttrycksfullt målande musik bär på en sällsam skönhet som gör henne unik i det moderna klassiska musiklivet. Här ges hennes Cendres relief till Norrbotten NEOs musikaliska porträtt av Per Mårtensson.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
7 Nov
Onsdag 7 nov 2018 19:00 - 22:00 Best Western Gamla Teatern

Snabbfakta

Arrangör
Estrad Norr

Kontaktinformation

Länkar

Prisinformation

Prisinformation
Ordinarie: 200 kr Pensionär: 150 kr Ungdom upp till 25 år: 100 kr Biljetter finns att köpa på nortic.se eller Visit Östersund
Pensionat

Pensionat Svea

Avstånd: 249 meter
Charmigt trivsamt hemtrevligt pensionat mitt i Östersunds centrum. 300 m från järnvägsstationen. Alla rum har kabeltv, gratis parkering, gemensmat kök för självhushåll. Reception och frukostbuffé på Hotell Jämteborg.
Hotell

Hotell Zäta

Avstånd: 325 meter
Hotell i centrala Östersund.
Hotell

Hotell Jämteborg

Avstånd: 272 meter
Centralt och prisvärt. Trevliga rum med bra standard, kaklade badrum/golvvärme, hårtork. I rumspriset ingår frukostbuffé, parkering, bredband, kabel TV/filmkanaler, bastu, biljard. Må-to ingår kvällens middag, gäller ord pris september tom maj.

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Ons 7 nov 2018 19:00 - 22:00 @ Best Western Gamla Teatern
OK

Karta


Kundservice


Boka med oss

Vi hjälper dig hitta boende i Östersund. Hittar du inget ledigt boende på hemsidan, ring så hjälper vi dig!